Information och
Vår historia

In English:
Radio Skellefteå, independent non-profit municipality radio station. Provide a channel for individuals, groups and issues. Broadcasts a diverse mix of music, news and local information.

Information

Radio Skellefteå är en ideell föreningsdriven närradiokanal som underhåller kommunens medborgare.
Sänder över Skellefteå på 89.7 med omnejd, i Bygdsiljum på 95.0, Jörn på 91.5 och i Skelleftehamn på 101.4. Radio Skellefteå ägs av närradioföreningen Goldtown Radio. Under mottot mångfald sänder föreningar och föreningsprojekt under dagtid och kvällar. Musikformatet kan beskrivas som nostalgi blandat med senaste nytt.


Historien om Radio Skellefteå


ALLT STARTADE HÄR

Startade luftsänd radio då fem kyrkliga föreningar och Folkpartiet började sända andakter och politisk radio.

1986

LO sändningar

Startade LO sändningar på dagtid från Medlefors folkhögskola. De flesta politiska partierna i Skellefteå var medlemmar i närradioföreningen.

1986

Första invandrarföreningen

Första invandrarföreningen börjar sända på persiska. Parviz Chehrehnegar samordnar sändningarna på Medlefors folkhögskola.

1987

”Projekt för arbetslösa”

Arbetarrörelsen startar första ”projekt för arbetslösa” under hösten detta år. Under sommaren har Närradioföreningen tillsammans med Skellefteå kommun genomfört turistradio med en grupp hårdrocksdiggande ungdomar, som inte alltid uppskattas av allmänheten.

1988

Norra Station

En ny sammanslutning bildas som kallas Norra Station som består av fem olika föreningar med Medlefors folkhögskola som samordnare.

1990

Kommersiell närradio

Norra Station blir kommersiell närradio med anställd personal. Arbetslöshetsprojekt genomfördes parallellt med radiosatsningen.
Närradion blomstrar och har många aktiva föreningar. Huvudstudion flyttas till Mullberget, även kallad ”burken” pga. ljudet.

1992

Lokalradiotillstånd

Lokalradiotillstånd auktioneras ut.

1993

Norra Station avvecklas

Norra Station drar sig tillbaka och arbetarrörelsen avvecklar all verksamhet ute på Medlefors. Kvar bland sändande politiska föreningar var Centern och Kristdemokraterna.

1995

Byter namn

Skellefteå Närradioförening byter namn till Radio Skellefteå. Radioföreningen Goldtown Radio bildas med ett arbetslöshetsprojekt där 15 deltagare trängdes i ett 16 kvadratmeters förråd på Mullberget.

1996

Anställer kassör och deltagare ökar

Föreningen anställer kassör och vi flyttar till Köpmangatan 11. Antalet deltagare är nu uppe i 20 och fler står på kö att få en praktikplats.

1998

Projektanställd

En person projektanställs i ett Demokratiprojekt som har som mål att bli en länk mellan politiker och allmänhet. Resultatet blir att Radio Skellefteå blir ett viktigt forum för den politiska debatten i kommunen.

2001

Ekonomin blir ansträngd

Arbetsförmedlingen gör panikstopp pga. ekonomiska orsaker. Minskar drastiskt antalet praktikplatser på Radio Skellefteå och vår ekonomi blir ansträngd som för många andra föreningar som anpassat sin verksamhet till större arbetsmarknadsprojekt.
Vi firar 20 år med nostalgiprogram och är samtidigt värd för Närradions Riksorganisations årsstämma.
Arbetsförmedlingens panikstopp förväntas lätta i slutet av året enligt alla experter, men det är för sent att vända utvecklingen.

2003

Konkurs

Konkursen är ett faktum i maj månad, fyra anställda är utan jobb och en konkursförvaltare tar över Radio Skellefteå. Närradioföreningen Radio Skellefteå måste stoppa sändningarna och går till historien.

 

 

2004

En sommar med total tystnad

2004

Nystart

Nystart i oktober. Radio Skellefteå är med på plan igen, lite tilltufsad men revanschsugen, nu under föreningen Goldtown Radio.

2004

Stabil grund

Har börjat bra. Vi har funnit en stabil grund för fortsatta närradiosändningar över Skellefteå kommun.
Sommaren testades ett automat-sänt koncept med reportage, sommarpratare och skrönor som gav mersmak. Hösten användes till att fånga nya lyssnare och profilera radiostationen.

2005

God likviditet

Fokus detta år var att skapa god likviditet i föreningen, Goldtown Radios soliditet och likviditet var vid årets slut mycket god.

2006

Goda lyssnarsiffror

En stabil ekonomi gör att radion utvecklas och vi tittar nu framåt med tillförsikt. Goda lyssnarsiffror och ett lite annorlunda koncept införs. Vi börjar sända dansband i radion, med god respons.

2007

Skön blandning

Country, dansband, pop och rock i skön blandning. Goldtown Radio visar att det går att nå en bred publik. Vi deltar i uppbyggnaden av TV Skellefteå. Praktikanter på radion kommer från medieutbildningar på universitetsnivå.

2008

Högkonjunktur

Året börjar med ordet ”Kris”, i alla fall bland företagare i Skellefteå. Vi på Radio Skellefteå får i stället högkonjunktur när det gäller arbetsmarknadsprojekt. Vis av erfarenhet begränsas antalet deltagare. Carl-Åke Edström anställs på heltid för att bevaka de kommande valen och lokala händelser.

2009

Fas 3

Begreppet Fas 3 träder in i studion. Ett mindre antal långtidsarbetslösa kommer till studion. Vi bygger upp en lokal nyhetsredaktion med mål att bättre kunna informera Skelleftebor om vad som händer i stan, stort och smått. Ekonomin är god.
Lena Sandström anställs på halvtid för att hjälpa till med administration och radio. Vi är nu 4 anställda och 5 praktikanter.

2010

Utökar sändningsområdet

Kommersiella radion finns inte fysiskt på orten men stockholmsradion växer som svampar i skogen. Nu finns det två popkanaler, två rockkanaler som försöker överträffa varandra. Vi på närradion tar det med ro och fortsätter med vår breda musik blandat med lokala nyheter. Vi bygger upp en extra studio för produktion och utökar sändningsområdet på frekvensen FM 91.5. En helt ny mindre slavsändare FM 101.4 sätts upp i Skelleftehamn som har haft lite radioskugga. Musikformatet ändras till något lugnare tempo då vi inte kan ha tre rockkanaler i Skellefteå.

2011

Lyssnarundersökning

Vi har genomfört en egen lyssnarundersökning som visar på fantastiska lyssnarsiffror. Vi har helt enkelt ringt 1000 personer i Skellefteå kommun och frågat. 12% uppger att de lyssnar dagligen på vår radio och 53% har lyssnat minst en gång den senaste månaden.

2012

Utökning av antalet sändare

Marlene Örnberg återanställs som administratör efter ett 10-tal år i annan tjänst. Utökning av antalet sändare. Vi har sändare i Skellefteå, Bygdsiljum, Jörn och Skelleftehamn och kan påstå oss vara kommuntäckande i en av landets största kommuner.

2013

Samarbete med TV Skellefteå

Ett nära samarbete inleds med lokala och ideella TV kanalen, TV Skellefteå. Föreningen sköter handledning, utveckling och administration av kanalen.

2014

Ny teknikansvarig

Den första Oktober anställdes Jonas Melander som radions teknikansvarige för att få en bra övergång att ta över ansvaret på grund av att Bert går i pension året 2016.

2015

Ny lyssnarundersökning & sändarutrustning

En ny lyssnarundersökning gjordes på försommaren. En lite höjning 13 % lyssnar dagligen och totalt 55 % av kommuninvånarna lyssnar på oss minst någon gång varje månad. Efter sommaren genomfördes det en större uppgradering av vår sändarutrustning till ett fullt digitalt system. Ljudnivåer och kvalitén höjdes rejält. Fas 3 får ett stoppdatum, att i Januari 2018 så ska det fasas ut.

2016

Ny person anställs

I december anställs Fredrik Augustin som programledare och redigerare.

2017


Nu spelas
Laddar ...